Translate

Restaurang Grodan

Kungliga Operan

Boka bord

Eller vår systerkrog

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

Varmt välkomna! ​

Meny

Förrätter

Entrees

Kalix Löjrom

325 / 415 kr

Löjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche

20 g svensk störkaviar från Småland

455 kr

Gräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron

Burrata

175kr

Hjärtsallad, glasrabarber, pinjenötter, basilika, mynta, jalapeño, avokadodressing

Gratinerade sniglar

185 kr

roquefort, persilja och surdegsbaguette

Hamachi

225 kr

Ponzu, wasabi, gröna ärtor, rädisor, fjällörings rom

Klassisk Biff Tartar

185 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Slarvsylta

195 kr

Tunnbröd, kalvbräss, cornichonger, syrad silverlök, parmesan

Handskuren tartar

275 kr

Svenskt oxinnanlår, parmesan, hasselnötter, lök, gurka

Färska räkor (Vid tillgång)

205 kr

Toast, aioli, citron

Ostron

HUÎTRES OSTRA REGAL SPÉCIALES NR 3

55 kr/st | 6st - 275 kr

HUÎTRES CÉLINE FINE DE BRETAGNE NR 4

40 kr/st | 6st - 205 kr

Serveras med mignonette, citron och Grodans hotsauce

NV Henriot Souverain Brut

195kr

Champagne, Frankrike

Hors d'œuvre

Marconamandlar

75 kr

Pimiento

85 kr

de Padron

Txistorra

90 kr

Baskisk chorizo

Oliver

65 kr

Chips med Kalix löjrom

150 kr

Gräddfil

Kött

Viandes

Biff Rydberg

425 kr

Tärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, rödvinssås, senapscrème och äggula

Klassisk Biff Tartar

285 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise, pommes frites

Entrecôte

495 kr

Rödvinssås, bearnaisesås och pommes frites

Wallenbergare

285 kr

Brynt smör, gröna ärtor, rårörda lingon, potatispuré

Kryddstekt lammytterfilé

415 kr

Friterad potatiskaka, svartkål, ärtor, ramslökssmör, krokett fylld med Svensk getost, grillad lammbog, lammsky smaksatt med ras el hanout

Lunch v. 13

Dagens tips

184 kr

Serveras vardagar 11.00-14.00

Måndag

Isterband med rödbetor, picklade senapsfrön, rödvinssås, dillstuvad potatis

Tisdag

Dragonkyckling med morot, blomkål, ångat ris

Onsdag

Havets Wallenbergare med gröna ärtor, råhyvlad fänkål, brynt smör, citron, potatispuré

Torsdag

Lammfärsbiff med svartkål, petit pois, sky smaksatt med curry, rösti

Fredag

Slottsstek med gräddsky, saltgurka, svartvinbärsgelé, lättkokta grönsaker, potatis

 

Veckans vegetariska

205 kr

Tomat och böngryta med falafel, vitlöksyoghurt, syrade grönsaker

Veckans fisk

275 kr

Regnbågsforell med sandefjordsås, gröna ärtor, hjärtsallad, krossad potatis

Veckans sallad

265kr

Varmrökt lax med avokado, kokt ägg, krispsallad, citron, pepparotsyoghurt

Alltid på Grodan

Kalvlever

275 kr

Champinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré

Lövbiff

255 kr

Färskriven pepparrot, äggula och pommes frites

Klassisk raggmunk

215 kr

Rimmat fläsk och rårörda lingon

Fiskgryta

295 kr

Räkor, musslor, aioli, krutonger

Fisk

Poissons

Bakad fjällröding

345 kr

Hummeraioli, röd chili, blåmusselsmörsås
vårlök, potatispuré

Bakad skreitorsk

385kr

Persilja, kål, blåmusselsås, grillat smör, kokt potatis

Moule marinière

195kr/285kr

Blåmusslor, schalottenlök, vitt vin, vitlök, grädde, aioli

Raggmunk med Kalix löjrom

355 / 425 kr

Löjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron

Grodans skaldjurspasta

275kr

Linguini, vitt vin, räkor, musslor, tomat, örter, citron

Garnityr

Caesarsallad

75 kr

Bearnaisesås

40kr

Pommes frites

55 kr

Vitlöksbröd

55 kr

Tomat- och löksallad

70 kr

Ångade grönsaker

efter säsong

75 kr

Sallad & Vego

Caesarsallad

245 kr / 265 kr

Majskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon

Gröna raggmunken

245 kr

Champinjon, ostronskivling, rårörda svarta vinbär, gräddfil, västerbottensost

Kroppkakor

255 kr

Champinjon, ostronskivling, grönkål, ciderkokta höstäpplen, brynt smör, kallrökt soja

Dessert

Osttallrik

180 kr

3 ostar med tillbehör

PAVLOVA

135 kr

Kaffekräm, marconamandlar, lättvispad grädde, amaretto, apelsin & vaniljglass

CRÈME BRÛLÉE

115 kr

Bourbonvanilj

Glass coupe

90 kr eller 50 kr / kula

2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn

Tryffel

45 kr / st

Pannacotta

145 kr

Lime & vanilj panacotta, kokosglass, citruscurd, ananaskompott, syrlig maräng

Gruppmenyer

Grodan kan ta emot gruppbokningar. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till. 

 

Frukost

I skålen

Havregrynsgröt

Mjölk, rostade hasselnötter, äppelmos smaksatt med kardemumma & kanel

95 kr

Yoghurt

Rårörda blåbär med vaniljstång, granola, rostad kokos & torkade bär

95 kr

Mannagrynsgröt

Äppelmos, rostade hasselnötter, kanel & skummad mjölk

82 kr

Skuren frukt

75 kr

 

På fatet

Avokadomacka

Pocherat ägg, färskost, picklad rödlök & rostade solrosfrön

115 kr

Äggsmörgås

Kaviar, sallad & syrad rödlök

95 kr

Varm macka

Ost, skinka, tomat & dijonsenap

115 kr

Kontinentalbricka

Rostat bröd, smör, skivad ost, skinka & apelsinmarmelad

95 kr

Amerikanska pannkakor

Blåbär, lättvispad grädde, bär & lönnsirap

165 kr

Från hönan

Omeletter

- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat

145 kr

Ägg Benedict

Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

145 kr

Ägg Royale

Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

155 kr

Ägg Florentine

Smörstekt bröd med avokado, pocherat ägg & hollandaise

145 kr

Äggröra

Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!

135 kr

Briochemacka

Äggröra med avokado & knaperstekt bacon

145 kr

 

Side orders

Halv avokado

Kokt ägg

Halv grapefrukt

Croissant

Naturell eller med Nutella

Rostat bröd

 

35 kr

Juicer

Tropicana

59 kr

Apelsin, äpple, grapefrukt

Virgin Mary

69 kr

Ingefärsshot

35 kr

Färskpressad apelsinjuice

75 kr

 

Kaffe/te

Bryggkaffe

45 kr

Te

Svart, grönt eller rött

45 kr

Cafe Latte

57 kr

Cappuccino

52 kr

Espresso/Macchiato

Enkel/dubbel

43 kr/49kr

Välkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost!  Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,00.

Skriv ut menyn

Grodans rum

Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.

Kyrkan

Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.

 

Loungen

Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.

 

Matsalen

Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga. 

 

 

Baren

Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen.  Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.

 

Bakfickan

Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal. 

 

Chambre Separée

Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. En trappa ned ligger "Skogen" där upp till 10 personer kan sitta helt ostört. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.

 

Vinbaren

Lokalen genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren är numera en naturlig del av restaurangen men också en suverän festlokal av alla de slag. Födelsedagsfirande, mingel, företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner på Grodan Grev Ture.

 

Uteserve­ringen

Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.

Våra festlokaler

Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Bankettsalen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).

Läs mer om alla våra festlokaler

Bankettsalen

Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet bankettsal stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.

 

De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.

 

Grodan disponerar Bankettsalen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.

Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa. festvaning@grodan.se 

 

 

Vinbaren

Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan.  Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.

 

En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.

 

Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album.  Vid mingel kan man vara upp till 80 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.

 

Välkommen att upptäcka Vinbaren under Grodan.

 

 

Skicka din förfrågan till grevture@grodan.se så berättar vi mer!

 

Hitta hit

Kontakt

Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se

Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure


Öppettider

Måndag
07.30 - 22.00

Tisdag
07.30 - 22.00

Onsdag 
07.30 - 23.00

Torsdag
07.30 - 23.00

Fredag
07.30 - 01.00​

Lördag 
12.00 - 01.00

Söndag 
12.00 - 22.00

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev



Om oss

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.

Grodan drivs och ägs av familjen Broström.

 

Jobba på Grodan

På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.

Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.

Välkommen till Grodan!

Integritetspolicy |