Boka bord
Eller vår systerkrog
Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Varmt välkomna!
Meny
Förrätter
Löjrom
305 / 395 krLöjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche
20 g svensk störkaviar från Småland
455 krGräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron
Burrata
185krPäron, endive, valnötter, tryffel
Gratinerade sniglar
185 krroquefort, persilja och surdegsbaguette
Tonfisk
205 krRå marinerad tonfisk med havtorn, gurka, jalapeño, koriander, friterad majs
Klassisk Biff Tartar
185 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise
Rillette
135 krPå fläsk och anka, brynt smör, persilja, picklad grön chili, rostat surdegsbröd
Rensarvtartar
265 krLöjrom, jordärtskocka, gräslök, rökt majonnäs och pepparrot
Färska räkor (Vid tillgång)
205 krToast, aioli, citron
Ostron
Huîtres Chironfils nr3
40 kr/st | 6st - 205 krHuîtres Josephine Nr3
55 kr/st | 6st - 275 krServeras med migonette, citron och Grodans chilisås
Husets Champagne
Hors d'œuvre
Pimiento
75 krde Padron
Marconamandlar
75 krTxistorra
90 krBaskisk chorizo
Oliver
65 krKött
Biff Rydberg
405 krTärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula
Klassisk Biff Tartar
285 krSilverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise, pommes frites
Entrecôte
495 krRödvinssås, bearnaisesås och pommes frites
Wallenbergare
285 krRårörda lingon, gröna ärtor, brynt smör, potatispuré
Kryddstekt hjortytterfilé
415 krJordärtskocka, odlad svamp, grönkål, lökkrokett, vinägersky smaksatt med senapsfrön
Lunch v. 47
Dagens tips
184 krServeras vardagar 11.00-14.00
Måndag
Färsbiff med zucchini, oliver, pikanttomatsky, parmesan, potatispuré
Tisdag
Choucroute garnie med långkokt fläsksida, bratwurst, surkål, dijonsenap, persiljeslungad potatis
Onsdag
Ångad sej med fänkål, purjolök, Sandefjordssås, krossad potatis
Torsdag
Kalv i dill med morötter, kokt potatis
Fredag
Bakad fläskkarré med äppelmos, rödkål, gräddsky, rostad potatis
Veckans vegetariska
205 krSvamp och potatisfyllda kåldolmar, brynt smör, bakat äpple, lingon
Veckans fisk
245 krBakad lax - Purjolök, röd chili, saffransmörsås, potatispuré
Veckans sallad
265krRäksallad med avokado, ägg, syrad silverlök, fänkål, dill, aioli, citron och krutonger
Alltid på Grodan
Kalvlever
275 krChampinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré
Lövbiff
255 krFärskriven pepparrot, äggula och pommes frites
Klassisk raggmunk
215 krRimmat fläsk och rårörda lingon
Fiskgryta
295 krRäkor, musslor, aioli, krutonger
Fisk
Bakad fjällröding
345 krHummeraioli, röd chili, blåmusselsmörsås
vårlök, potatispuré
Hälleflundra
375krPicklade trattkantareller, raddichio, ostronskivling, brynt hasselnötssmör, rostad kycklinggrädde smaksatt med Gotlandstryffel
Moule marinière
195kr/285krBlåmusslor, schalottenlök, vitt vin, vitlök, grädde, aioli
Raggmunk med löjrom
335 / 405 krLöjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron
Grodans skaldjurspasta
270krLinguini, vitt vin, räkor, musslor, tomat, örter, citron
Garnityr
Caesarsallad
75 krBearnaisesås
40krPommes frites
55 krVitlöksbröd
55 krTomat- och löksallad
70 krÅngade grönsaker
efter säsong
75 krSallad & Vego
Caesarsallad
245 kr / 265 krMajskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon
Gröna raggmunken
245 krChampinjon, ostronskivling, rårörda svarta vinbär, gräddfil, västerbottensost
Kroppkakor
255 krChampinjon och ostronskivling, grönkål, ciderkokta höstäpplen, brynt smör och kallrökt soja
Dessert
Osttallrik
180 kr3 ostar med tillbehör
PAVLOVA
135 krPassionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde
CRÈME BRÛLÉE
115 krBourbonvanilj
Glass coupe
90 kr eller 50 kr / kula2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn
Tryffel
45 kr / stHjortron Dessert
145 krRårörda hjortron, vaniljglass, havtorn, mandel
Gruppmenyer
Grodan kan ta emot gruppbokningar. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till.
Frukost
I skålen
Havregrynsgröt
Mjölk, rostade hasselnötter, äppelmos smaksatt med kardemumma & kanel
92 krYoghurt
Inkokta rabarber granola rostad kokos torkad hallon
89 krMannagrynsgröt
Äppelmos, rostade hasselnötter, kanel och skummad mjölk
82 krSkuren frukt
89 krPå fatet
Avokadomacka
Pocherat ägg, philadelphia. picklad rödlök & rostade solrosfrön
99 krÄggsmörgås
Kaviar, machesallad, syrad rödlök
95 krKontinentalbricka
Rostat bröd, skivad ost, skinka, smör, apelsinmarmelad
89 krBananpannkakor
Jordnötsmör, rostad kokos och färska bär
96 krVarm macka
Ost, skinka, dijonsenap, tomat
99 krFrån hönan
Omeletter
- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat
Ägg Benedict
Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise
145 krÄgg Royale
Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise
145 krÄgg Florentine
Smörstekt bröd med avokado, pocherat ägg, hollandaise
135 krÄggröra
Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!
135 krBriochemacka
Äggröra med avokado och knaperstekt bacon
135 kr“Le Croissant"
Avokado, krämig äggröra, bacon, picklad chili, smörgåskrasse
135 krSide orders
34 krHalv avokado
Kokt ägg
Halv grapefrukt
Croissant
Naturell eller med Nutella
Rostat bröd
Juicer
Tropicana
59 krApelsin, äpple, grapefrukt
Virgin Mary
69 krIngefärsshot
35 krFärskpressad apelsinjuice
75 krKaffe/te
Bryggkaffe
43 krTe
Svart, grönt eller rött
43 krCafe Latte
55 krCappuccino
49 krEspresso/Macchiato
Enkel/dubbel
39 kr/48krVälkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost! Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,30.
Skaljul
i
Grodans Bankettsal
|
Skaldjurs-buffé
Hummersoppa
(serveras som förrätt)
Nykokt hummer
Fine de claire ostron
Färska räkor
Krabba
Havskräftor
Rökta räkor
3 sorters lax
Gubbröra
Skagenröra
Sikrom med tillbehör
Laxterrin
Skaldjurspaté
Kokta musslor
Fiskgryta
Västerbottenpaj
Janssons frestelse
6 sorters
sill och strömming
Svartrötter med tryffel
Dessertbord
Julinspirerade desserter
Ostar från Androuet
Julgodis
Tryfflar och fudge
Dryckespaket
till buffén
Dryckespaket 1
Rigol, Cava, Spanien - 650kr
Viñas Murillo, Verdejo, Chapirete Selección Sobre Lías, Rueda, Spanien - 690kr
Lemberg, Lady, Tulbagh, Western Cape, Sydafrika - 1190kr
Dryckespaket 2
Henriot Souverain (mgn), Champagne, Frankrike - 2290kr
Gustave Lorentz, Riesling, Burg, Alsace, Frankrike - 1120kr
Charly Nicolle, Chablis 1:er cru, Mont de Milieu, Frankrike - 1490kr
Dryckespaket 3
Henriot Hemera, Champagne, Frankrike - 3600kr
Millet, Insolite, Sancerre, Frankrike - 1490kr
Talley Vineyards, Chardonnay, San Luis Obispo Coast, Kalifornien, USA - 1990kr
Cognac
Braastad VSOP
38 kr/clBraastad XO
52 kr/clBrandy
Miguel Torres 10, Spanien
30 kr/clCalvados
Boulard VSOP
34 kr/clBoulard XO
48 kr/clWhisky
The Macallan 12 y.o
36 kr/clGlenfiddich 18 y.o
48 kr/clBrännvin
Aalborg Jubileums Aquavit
32 kr/clBäska droppar
32 kr/clHallands Fläder
32 kr/clO.P. Anderson
32 kr/clSkåne Aquavit
32 kr/clÖverste Brännvin
32kr/clGrodans rum
Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.
Kyrkan
Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.
Loungen
Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.
Matsalen
Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga.
Baren
Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen. Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.
Bakfickan
Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal.
Chambre Separée
Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. En trappa ned ligger "Skogen" där upp till 10 personer kan sitta helt ostört. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.
Vinbaren
Lokalen genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren är numera en naturlig del av restaurangen men också en suverän festlokal av alla de slag. Födelsedagsfirande, mingel, företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner på Grodan Grev Ture.
Uteserveringen
Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.
Våra festlokaler
Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Bankettsalen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).
Läs mer om alla våra festlokaler
Bankettsalen
Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet bankettsal stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.
De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.
Grodan disponerar Bankettsalen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.
Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa. festvaning@grodan.se
Vinbaren
Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan. Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.
En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.
Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album. Vid mingel kan man vara upp till 80 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.
Välkommen att upptäcka Vinbaren under Grodan.
Skicka din förfrågan till grevture@grodan.se så berättar vi mer!
Hitta hit
Kontakt
Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se
Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure
Måndag den 4/11 har frukosten stängt men vi öppnar för lunch kl. 11:00
Öppettider
Måndag
07.30 - 22.00
Tisdag
07.30 - 22.00
Onsdag
07.30 - 23.00
Torsdag
07.30 - 23.00
Fredag
07.30 - 01.00
Lördag
12.00 - 01.00
Söndag
12.00 - 22.00
Öppettider under Jul och Nyår
Julafton: Stängt
Juldagen: Stängt
26 dec: 12:00 - 23:00
Nyårsafton: 12:00 - 23:00
Nyårsdagen: Stängt
6 jan: 12:00 - 22:00
Frukosten är stängd mellan 21/12 - 6/1. Öppnar igen den 7/1.
Under mellandagarna öppnar vi 11:30.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Om oss
Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.
Vi som äger Grodan är Mats, Clas, Viggo och Jens Broström.
Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.
Jobba på Grodan
På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.
Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.
Välkommen till Grodan!
Utvalda bilder
Vinbaren
Bakfickan
Matsalen
Kyrkan
Lougen
Vinkällaren
Bord 48
Bord 163 i Vinbaren
Få vårt nyhetsbrev
Nyheter från Grodan Kungliga Operan & Grodan Grev Ture samt Strömterrassen.
När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.