Translate

Restaurang Grodan

Kungliga Operan

Boka bord

Eller vår systerkrog

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format. Förutom vår välrenommerade à la carte-restaurang och flertalet chambre separée erbjuder vi också eleganta festvåningar för alla typer av evenemang – från bröllop och födelsedagsfester till företagsevent och privata middagar. 

Varmt välkomna! ​

Grodans rum

Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.

Kyrkan

Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.

 

Loungen

Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.

 

Matsalen

Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga. 

 

 

Baren

Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen.  Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.

 

Bakfickan

Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal. 

 

Chambre Separée

Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. En trappa ned ligger "Skogen" där upp till 10 personer kan sitta helt ostört. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.

 

"Skogen"

Är ni runt 10 personer och vill sitta helt själva? Då passar Skogen perfekt. Här kan ni njuta av ert egna sorl eller spela er egen musik. Rummet bokas med en minimidebitering där det även ingår en dedikerad servis. 

Uteserve­ringen

Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.

Vinbaren

Lokalen genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren är numera en naturlig del av restaurangen men också en suverän festlokal av alla de slag. Födelsedagsfirande, mingel, företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner på Grodan Grev Ture.

 

Våra festlokaler

Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Bankettsalen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).

Läs mer om alla våra festlokaler

Bankettsalen

Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet bankettsal stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.

 

De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.

 

Grodan disponerar Bankettsalen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.

Här kan du läsa mer och se menyer

 

Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Joana. festvaning@grodan.se 

 

 

Vinbaren

Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan.  Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.

 

En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.

 

Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album.  Vid mingel kan man vara upp till 100 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.

 

Här kan du läsa mer och se menyer

 

Skicka din förfrågan till grevture@grodan.se så berättar vi mer!

 

Meny

Förrätter

Entrees

Kalix Löjrom

325 / 415 kr

Löjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche

20 g svensk störkaviar från Småland

445 kr

Gräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron

Toast skagen

225 kr/315 kr

Citron, löjrom, dill

Grovmalet svenskt ytterlår

205 kr

Sichuanpeppar, picklade senapsfrön, friterad jordärtskocka, citronfärskost

Gratinerade sniglar

185 kr

Roquefort, persilja, surdegsbaguette

Burrata

185 kr

Tomater, Gotlandstryffel, saltrostade hasselnötter, picklad blomkål

Matjessill

215 kr

Västerbottensost, inkokt & rå fänkål, friterad potatis [kväll]

Ostron

HUÎTRES OSTRA REGAL SPÉCIALES NR 3

55 kr/st | 6st - 275 kr

HUÎTRES CÉLINE FINE DE BRETAGNE NR 4

40 kr/st | 6st - 205 kr

Serveras med mignonette, citron & Grodans hotsauce

NV Henriot Souverain Brut

195kr

Champagne, Frankrike

Hors d'œuvre

Marconamandlar

75 kr

Pimiento de Padron

95 kr

Txistorra

95 kr

Baskisk chorizo

Oliver

65 kr

Gratinerade sniglar

185 kr

Roquefort, persilja, surdegsbaguette

Kött

Viandes

Biff Rydberg

445 kr

Tärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, rödvinssås, senapscrème, äggula

Klassisk Biff Tartar

195 kr / 295 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Entrecôte

495 kr

Tomatsallad, rödvinssås, bearnaisesås, pommes frites

Köttbullar (1)

285 kr

Gräddsås, rårörda lingon, pressgurka, potatispuré

Kryddstekt hjort

415 kr

Pumpa, ostronskivling, grönkål, pepparsmör, timjansky, lök & Västerbottenkrokett [kväll]

Alltid på Grodan

Kalvlever

285 kr

Champinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås, potatispuré

Lövbiff

265 kr

Färskriven pepparrot, äggula, pommes frites

Klassisk raggmunk

215 kr

Rimmat fläsk, rårörda lingon

Fiskgryta

295 kr

Räkor, musslor, aioli, krutonger

Garnityr

Caesarsallad

75 kr

Bearnaisesås

45kr

Pommes frites

55 kr

Vitlöksbröd

55 kr

Tomat- och löksallad

75 kr

Ångade grönsaker

efter säsong

75 kr

Fisk

Poissons

Bakad fjällröding

345 kr

Hummeraioli, röd chili , blåmusselsmörsås, vårlök, potatispuré

Ångad torskrygg

385kr

Endive, gotlandstryffel, västerbottensrösti, rödvinssky smaksatt med brynt smör

Raggmunk med Kalix löjrom

355 / 425 kr

Löjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron

Grodans skaldjurspasta

275kr

Linguini, vitt vin, räkor, musslor, tomat, örter, citron

Sallad & Vego

Caesarsallad

245 kr / 265 kr

Majskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger, bacon

Gröna raggmunken

245 kr

Ostronskivling & champinjoner, rårörda svarta vinbär, gräddfil, västerbottensost

Kroppkakor

285 kr

Karl-Johansvamp, Wrångebäcksost, calvadosflamberade äpplen, grönkål, ostronskivling, brynt smör, tryffel [kväll]

Dessert

PAVLOVA

145 kr

Passionfrukt curd, hallon, lättvispad grädde

CRÈME BRÛLÉE

115 kr

Bourbonvanilj

Glass coupe

90 kr eller 50 kr / kula

2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn

Bakad chokladpastej

145 kr

Kaffeglass, brownie, karamelliserade popcorn

Tryffel

45 kr / st

Osttallrik

180 kr

3 ostar med tillbehör

Gruppmenyer

Grodan kan ta emot gruppbokningar. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till. 

Tilltugg | Klassiska menyn | Säsongsmenyn

 

Skaljulbord

 

Grodans maritima julbord är en nästintill helig tradition för oss och många av våra gäster. Som namnet antyder så hittar du alla havets läckerheter i en dignande buffé, som vi kallar Grodans Skaljulbord. Här kan du frossa i havets läckerheter som hummer, havskräftor, ostron, räkor samt ett urval mer klassiska inlägg som gravad lax, sill och Janssons frestelse.
Vi kommer även i år att duka upp det i Grodans pampiga Bankettsal anno 1898. En bra nyhet för dig som kanske inte haft möjlighet att besöka dessa salar.

Skaljulbordet serveras från den 26/11 till den 20/12.

 

Middag: 1595:-/person
Lunch/Brunch: 1295:-/person

Barn äter för 60kr/fyllt år upp till 12år

 

 

Vi kan även erbjuda chambre separée för både mindre och större sällskap.

Tveka inte att kontakta oss för bokning eller för mer information.

 

 

 

 

Skaldjur

Hummersoppa

Pilgrimsmousseline, Pate Choux med västerbottensost och ättiksgele
(serveras som förrätt)

Nykokt hummer

(Kanada)

Havskräftor

(Kattegatt)

Krabba

(Norge)

Färska räkor

(Sverige)

Rökta räkor

(Sverige)

Huîtres Céline fine de Bretagne No4

(Frankrike)

Röror & Sallad

Sikrom

Skagenröra

Gubbröra

Grönkålssallad med betor & Pepparrot

Sallad med morot, kålrot & gul chili

Sill & Lax

Matjessill

Senapssill

Löjromssill

Inlagd sill

Pepparrotssill

Stekt inlagd strömming

Gravad lax

Kallrökt lax

Varmrökt lax

Skaldjurspaté

Ägghalvor med löjromsmajonnäs

Varma rätter

Moule marinière

Grodans Fiskgryta

Västerbottenpaj

Janssons frestelse

Kokt potatis

Dessertbord

Mandelkaka med saffran & apelsin

Pepparkaksbrownie med färskost & lingon

Kryddig julpannacotta med valnötter

Chokladmousse med spritade bär

Citrus crème brûlée

Mandeltryffel

Chokladtryffel

Pepparkakor & godis

Ostar

Extra tillval

10g Holländsk Störkaviar

255 kr

10g Holländsk Störkaviar med 4cl Purity vodka

325 kr

Hitta hit

Kontakt

Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se

Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure


Öppettider

Måndag
11.30 - 22.00

Tisdag
11.30 - 22.00

Onsdag 
11.30 - 23.00

Torsdag
11.30 - 23.00

Fredag
11.30 - 01.00​

Lördag 
12.00 - 01.00

Söndag 
12.00 - 22.00

 


Avvikande öppettider

Julstängt 24-25 december (2025)

Stängt pga renovering 1-8 januari (2026)

 

Om oss

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.

Grodan drivs och ägs av familjen Broström.

 

Integritetspolicy |