Translate

Restaurang Grodan

Kungliga Operan

Boka bord

Eller vår systerkrog

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800-talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

Varmt välkomna! ​

Meny

Förrätter

Entrees

Löjrom

305 / 395 kr

Löjrom (30g/50g), gräddfil, rödlök, brioche

20 g svensk störkaviar från Småland

455 kr

Gräddfil, rödlök, smörstekt brioche, citron

Burrata

185kr

Päron, endive, valnötter, tryffel

Gratinerade sniglar

185 kr

roquefort, persilja och surdegsbaguette

Tonfisk

205 kr

Rå marinerad tonfisk med havtorn, gurka, jalapeño, koriander, friterad majs

Klassisk Biff Tartar

185 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise

Rillette

135 kr

På fläsk och anka, brynt smör, persilja, picklad grön chili, rostat surdegsbröd

Rensarvtartar

265 kr

Löjrom, jordärtskocka, gräslök, rökt majonnäs och pepparrot

Färska räkor (Vid tillgång)

205 kr

Toast, aioli, citron

Ostron

Huîtres Chironfils nr3

40 kr/st | 6st - 205 kr

Huîtres Josephine Nr3

55 kr/st | 6st - 275 kr

Serveras med migonette, citron och Grodans chilisås

Husets Champagne

Hors d'œuvre

Pimiento

75 kr

de Padron

Marconamandlar

75 kr

Txistorra

90 kr

Baskisk chorizo

Oliver

65 kr

Kött

Viandes

Biff Rydberg

405 kr

Tärnad stekt oxfilé, tärnad stekt potatis, bräserad lök, senapscrème och äggula

Klassisk Biff Tartar

285 kr

Silverlök, rödbetor, kapris, dijonnaise, pommes frites

Entrecôte

495 kr

Rödvinssås, bearnaisesås och pommes frites

Wallenbergare

285 kr

Rårörda lingon, gröna ärtor, brynt smör, potatispuré

Kryddstekt hjortytterfilé

415 kr

Jordärtskocka, odlad svamp, grönkål, lökkrokett, vinägersky smaksatt med senapsfrön

Lunch v. 47

Dagens tips

184 kr

Serveras vardagar 11.00-14.00

Måndag

Färsbiff med zucchini, oliver, pikanttomatsky, parmesan, potatispuré

Tisdag

Choucroute garnie med långkokt fläsksida, bratwurst, surkål, dijonsenap, persiljeslungad potatis

Onsdag

Ångad sej med fänkål, purjolök, Sandefjordssås, krossad potatis

Torsdag

Kalv i dill med morötter, kokt potatis

Fredag

Bakad fläskkarré med äppelmos, rödkål, gräddsky, rostad potatis

 

Veckans vegetariska

205 kr

Svamp och potatisfyllda kåldolmar, brynt smör, bakat äpple, lingon

Veckans fisk

245 kr

Bakad lax - Purjolök, röd chili, saffransmörsås, potatispuré

Veckans sallad

265kr

Räksallad med avokado, ägg, syrad silverlök, fänkål, dill, aioli, citron och krutonger

Alltid på Grodan

Kalvlever

275 kr

Champinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré

Lövbiff

255 kr

Färskriven pepparrot, äggula och pommes frites

Klassisk raggmunk

215 kr

Rimmat fläsk och rårörda lingon

Fiskgryta

295 kr

Räkor, musslor, aioli, krutonger

Fisk

Poissons

Bakad fjällröding

345 kr

Hummeraioli, röd chili, blåmusselsmörsås
vårlök, potatispuré

Hälleflundra

375kr

Picklade trattkantareller, raddichio, ostronskivling, brynt hasselnötssmör, rostad kycklinggrädde smaksatt med Gotlandstryffel

Moule marinière

195kr/285kr

Blåmusslor, schalottenlök, vitt vin, vitlök, grädde, aioli

Raggmunk med löjrom

335 / 405 kr

Löjrom (30g/50g), crème fraiche, rödlök, citron

Grodans skaldjurspasta

270kr

Linguini, vitt vin, räkor, musslor, tomat, örter, citron

Garnityr

Caesarsallad

75 kr

Bearnaisesås

40kr

Pommes frites

55 kr

Vitlöksbröd

55 kr

Tomat- och löksallad

70 kr

Ångade grönsaker

efter säsong

75 kr

Sallad & Vego

Caesarsallad

245 kr / 265 kr

Majskyckling eller räkor.
Romansallad, caesardressing, parmesan, krutonger och bacon

Gröna raggmunken

245 kr

Champinjon, ostronskivling, rårörda svarta vinbär, gräddfil, västerbottensost

Kroppkakor

255 kr

Champinjon och ostronskivling, grönkål, ciderkokta höstäpplen, brynt smör och kallrökt soja

Dessert

Osttallrik

180 kr

3 ostar med tillbehör

PAVLOVA

135 kr

Passionsfruktscurd, hallon, lättvispad grädde

CRÈME BRÛLÉE

115 kr

Bourbonvanilj

Glass coupe

90 kr eller 50 kr / kula

2 kulor valfri glass/sorbet med knäckflarn

Tryffel

45 kr / st

Hjortron Dessert

145 kr

Rårörda hjortron, vaniljglass, havtorn, mandel

Gruppmenyer

Grodan kan ta emot gruppbokningar. Vi erbjuder två olika menyer att välja emellan och för att uppnå bästa upplevelse, service och kvalitet på er beställning gäller en och samma meny för hela sällskapet förutom matallergier och vegetarisk kost. Om ni inte finner våra menyer tillfredsställande så går det att komponera en egen meny utefter vår à la carte meny, hör gärna av er till oss så hjälper vi gärna till. Vi önskar få förbeställningen minst fyra dagar innan ankomst. Dryck, kaffe och avec kan självklart också förbeställas och vår sommelier hjälper gärna till. 

 

Frukost

I skålen

Havregrynsgröt

Mjölk, rostade hasselnötter, äppelmos smaksatt med kardemumma & kanel

92 kr

Yoghurt

Inkokta rabarber granola rostad kokos torkad hallon

89 kr

Mannagrynsgröt

Äppelmos, rostade hasselnötter, kanel och skummad mjölk

82 kr

Skuren frukt

89 kr

 

På fatet

Avokadomacka

Pocherat ägg, philadelphia. picklad rödlök & rostade solrosfrön

99 kr

Äggsmörgås

Kaviar, machesallad, syrad rödlök

95 kr

Kontinentalbricka

Rostat bröd, skivad ost, skinka, smör, apelsinmarmelad

89 kr

Bananpannkakor

Jordnötsmör, rostad kokos och färska bär

96 kr

Varm macka

Ost, skinka, dijonsenap, tomat

99 kr

Från hönan

Omeletter

- Gruyère & svartrökt skinka
- Tomat, ost & spenat
- Kallrökt lax & spenat

135 kr

Ägg Benedict

Smörstekt bröd med bräckt skinka, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

145 kr

Ägg Royale

Smörstekt bröd med kallrökt lax, bladspenat, pocherat ägg & hollandaise

145 kr

Ägg Florentine

Smörstekt bröd med avokado, pocherat ägg, hollandaise

135 kr

Äggröra

Serveras med bacon eller kallrökt lax, du väljer!

135 kr

Briochemacka

Äggröra med avokado och knaperstekt bacon

135 kr

“Le Croissant"

Avokado, krämig äggröra, bacon, picklad chili, smörgåskrasse

135 kr

 

Side orders

34 kr

Halv avokado

Kokt ägg

Halv grapefrukt

Croissant

Naturell eller med Nutella

Rostat bröd

 

Juicer

Tropicana

59 kr

Apelsin, äpple, grapefrukt

Virgin Mary

69 kr

Ingefärsshot

35 kr

Färskpressad apelsinjuice

75 kr

 

Kaffe/te

Bryggkaffe

43 kr

Te

Svart, grönt eller rött

43 kr

Cafe Latte

55 kr

Cappuccino

49 kr

Espresso/Macchiato

Enkel/dubbel

39 kr/48kr

Välkomna in till vår, vid denna tidpunkt, stillsamma lounge eller bar och avnjut dagens kanske viktigaste mål - frukost!  Frukosten på Grodan serveras vardagar mellan 07,30 - 10,30.

Skriv ut menyn

Skaljul
i
Grodans Bankettsal

 

Grodans maritima julbord är en nästintill helig tradition för oss och många av våra gäster. Som namnet antyder så hittar du alla havets läckerheter i en dignande buffé, som vi kallar Grodans Skaljulbord. Här kan du frossa i havets läckerheter som hummer, havskräftor, ostron, räkor samt ett urval mer klassiska inlägg som gravad lax, sill och Janssons frestelse.
Vi kommer även i år att duka upp det i Grodans pampiga Bankettsal anno 1898. En bra nyhet för dig som kanske inte haft möjlighet att besöka dessa salar.

Skaljulbordet serveras från den 28/11 till den 21/12.


1595:-/person - kvällssittning
1295:-/person - lördagsbrunch

 

Barn äter för 60kr/fyllt år upp till 12år

 

 

Vi kan även erbjuda chambre separée för både mindre och större sällskap.

Tveka inte att kontakta oss för bokning eller för mer information.

 

 

 

 

Skaldjurs-buffé

Hummersoppa

(serveras som förrätt)

Nykokt hummer

Fine de claire ostron

Färska räkor

Krabba

Havskräftor

Rökta räkor

3 sorters lax

Gubbröra

Skagenröra

Sikrom med tillbehör

Laxterrin

Skaldjurspaté

Kokta musslor

Fiskgryta

Västerbottenpaj

Janssons frestelse

6 sorters
sill och strömming

Svartrötter med tryffel

Dessertbord

Julinspirerade desserter

Ostar från Androuet

Julgodis

Tryfflar och fudge

Dryckespaket
till buffén

Dryckespaket 1

Rigol, Cava, Spanien - 650kr

Viñas Murillo, Verdejo, Chapirete Selección Sobre Lías, Rueda, Spanien - 690kr

Lemberg, Lady, Tulbagh, Western Cape, Sydafrika - 1190kr

590 kr/person

Dryckespaket 2

Henriot Souverain (mgn), Champagne, Frankrike - 2290kr

Gustave Lorentz, Riesling, Burg, Alsace, Frankrike - 1120kr

Charly Nicolle, Chablis 1:er cru, Mont de Milieu, Frankrike - 1490kr

920kr/person

Dryckespaket 3

Henriot Hemera, Champagne, Frankrike - 3600kr

Millet, Insolite, Sancerre, Frankrike - 1490kr

Talley Vineyards, Chardonnay, San Luis Obispo Coast, Kalifornien, USA - 1990kr

1500kr/person

Cognac

Braastad VSOP

38 kr/cl

Braastad XO

52 kr/cl

Brandy

Miguel Torres 10, Spanien

30 kr/cl

Calvados

Boulard VSOP

34 kr/cl

Boulard XO

48 kr/cl

Whisky

The Macallan 12 y.o

36 kr/cl

Glenfiddich 18 y.o

48 kr/cl

Brännvin

Aalborg Jubileums Aquavit

32 kr/cl

Bäska droppar

32 kr/cl

Hallands Fläder

32 kr/cl

O.P. Anderson

32 kr/cl

Skåne Aquavit

32 kr/cl

Överste Brännvin

32kr/cl

Grodans rum

Vi har flera olika rum anpassade för olika typer av stämningar.

Kyrkan

Namnet är inte helt opassande. Välvda tak, ett kyrkskeppsformat rum.......Altaret är dock ersatt med en hovmästarpulpet. Att sitta i Kyrkan är allt annat än en tyst företeelse; här har man god koll på ankommande och avgående sällskap till såväl matsal som bar.

 

Loungen

Mittemellan restaurang och bar ungefär. Avslappnat och informellt i mjuka fåtöljer. Bjuder in till samtal över en frukost eller en kopp kaffe. Utmärkt för en lunch eller ett glas av något gott med en gammal vän när man inte vill att alla andra gamla vänner ska dimpa ner bredvid.

 

Matsalen

Den franska matsalen är den klassiska delen där den ursprungliga restaurangen fanns. Tror vi, i varje fall. Kristallkronor, stukaturer och målningar vittnar om en annan tidsålder. En svunnen era då man lät måltiden göra anspråk på tiden. Vägkrogens antites skulle man kunna säga. 

 

 

Baren

Alltings hjärta. Där vägarna korsas. Meningen med Livet. Grodans bar är under ständig förändring. Frukostsamtal till doften av espressomaskinen. Smockfull lunch. Luftigt ljus på tidig eftermiddag. Högljudd afterwork. Sommartid öppnar vi upp fönstren till uteserveringen.  Grodans bar är ändå som en gammal vän. Men även gamla vänner följer med sin tid annars blir deras sällskap alltför förutsägbart, för att inte säga tråkigt.

 

Bakfickan

Många har inte ens sett den här delen av Grodan. Bakfickan gränsar mot bakgården och har stora, vackra fönster som släpper in ljuset när det behagar infinna sig. Samtidigt ser man in till kockar och kallskänkor och kan betrakta deras värv. Bakfickans bås underlättar för lite mer diskreta samtal. 

 

Chambre Separée

Vill ni sitta ostört? Fråga viskande efter bord 39 eller 48. Båda borden ligger rejält avskilda även om de är en del av restaurangen. En trappa ned ligger "Skogen" där upp till 10 personer kan sitta helt ostört. Vinbaren har även ett avskilt bås för samma ändamål.

 

Vinbaren

Lokalen genomgick en total metamorfos för några år sedan. Här finns nu en välfylld vinkällare med närmare 400 viner att välja bland. Vinbaren är numera en naturlig del av restaurangen men också en suverän festlokal av alla de slag. Födelsedagsfirande, mingel, företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner på Grodan Grev Ture.

 

Uteserve­ringen

Markiserna har vevats ut, rosévinet är ställt på kylning och de lätta salladerna bringar oss i villfarelse att vi kommer att se helt okej ut på beachen i juli, vilket är lika sannolikt som mängdrabatt på Systemet. Vårkänslorna förstärks av de läppstiftsröda caféstolarna som har något lätt förföriskt över sig. Här på Grodan drar vi på infravärmen och plockar fram plädar redan när kvicksilvret masar sig över nollstrecket. Eftersom Grev Turegatan inte ligger på Rivieran, fegar vi ur och glasar in serveringen vintertid.

Våra festlokaler

Den här byggnaden har varit hem för fester sedan den tiden kalaspunchen levererades med häst och vagn med en kusk som gärna provsmakade av lasten. Ja, i slutet av 1800-talet öppnade engelsmannen Richard Tattersall ridhus med tillhörande klubb och restaurang i flera städer runt om i världen. Stockholm var givetvis med bland dem, varför det som idag är våra lokaler blev ett välbesökt etablissemang. Vi är många som också minns Bolaget och måndagsklubben! Vi misstänker att stammisarna redan på den tiden satte sin prägel på krogen. De två huvudsakliga lokalerna är Bankettsalen samt Vinbaren varav den förra är klassiskt elegant medan Vinbaren känns modernt kontinental (betyder ungefär kontinentalt modern).

Läs mer om alla våra festlokaler

Bankettsalen

Mitt i Stockholm, vid pulsen kring Stureplan, döljs en sal som talar sitt eget språk. Sällan har väl epitetet bankettsal stämt in så väl. De här salarna (de är egentligen fyra stycken -en sal och tre salonger), från förra sekelskiftet har renoverats av den sortens kulturhantverkare som smyger i strumplästen och bär verktygen i mjukmadrasserad bag för att inte riskera repa ett stjärnparkettinlägg eller en spegelvägg.

 

De magnifika stuckaturerna, sidentapeterna, kristallkronorna och utsmyckningarna i guld och vitt, får andra östermalmsvåningar att, vid en jämförelse, se ut som de ingick 60- och 70-talets miljonprogram. Här arrangerar vi bröllopsmiddagar och andra grandiosa tillställningar under gnistrande kristallkronor. 172 lyckliga personer kan sitta otvunget med gott armbågsrum runt vackert dukade bord. (8 pers/bord). Festvåningen är alltså uppdelad på flera salar med skjutdörrar emellan. Därför kan man även träffas ett mindre sällskap för t ex en företagspresentation eller födelsedagsbjudning. Allt är möjligt. Grodans kockar sätter mer än gärna samman ett aptitligt menyförslag utöver de ordinarie.

 

Grodan disponerar Bankettsalen tillsammans med IVA Konferenscenter (som är en del av Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien) som även har toppmoderna konferenslokaler i varierade storlekar i nära anslutning till festvåningen.

Eftersom det inte finns två fester som är exakt likadana så planerar ni upplägget för varje arrangemang tillsammans med vår bankettansvarige Larisa. festvaning@grodan.se 

 

 

Vinbaren

Källaren genomgick en total metamorfos för några år sedan.  Vinbaren blir en suverän festlokal av alla de slag. Releasepartyn, mindre företagsevent och annat kul kan med fördel förläggas en trappa ner från Grodan.

 

En trappa ned från Grodan göms en vinkällare med flera tusen vinflaskor. Under 90-talet gav denna lokal plats för några av världens främsta DJs, så som bl a Swedish House Mafia och Eric Prydz. Då i en helt annan skepnad och under namnet Cocktail Club. Nu för tiden är det dock betydligt stillsammare.

 

Här kan man sitta ett gäng på upp till 40 personer, äta något gott och dricka något ännu godare. Vad som inte är så känt är att den här baren är perfekt att hyra för t ex ett mingelparty, födelsedagskalas, representationsmiddag eller ett boksläpp. Några artister har även använt Vinbaren för releaseparty av ett nytt album.  Vid mingel kan man vara upp till 80 personer och fortfarande ha tånaglarna intakta när man hasar sig hem.

 

Välkommen att upptäcka Vinbaren under Grodan.

 

 

Skicka din förfrågan till grevture@grodan.se så berättar vi mer!

 

Hitta hit

Kontakt

Grev Turegatan 16, Stockholm
Telefon: 08-679 61 00
E-mail: grevture@grodan.se

Facebook: Grodan Grev Ture
Instagram: @GrodanGrevTure

Måndag den 4/11 har frukosten stängt men vi öppnar för lunch kl. 11:00

 

Öppettider

Måndag
07.30 - 22.00

Tisdag
07.30 - 22.00

Onsdag 
07.30 - 23.00

Torsdag
07.30 - 23.00

Fredag
07.30 - 01.00​

Lördag 
12.00 - 01.00

Söndag 
12.00 - 22.00

 

Öppettider under Jul och Nyår

 

Julafton:  Stängt

Juldagen:  Stängt

26 dec:  12:00 - 23:00

Nyårsafton:  12:00 - 23:00

Nyårsdagen: Stängt

6 jan: 12:00 - 22:00

Frukosten är stängd mellan 21/12 - 6/1. Öppnar igen den 7/1.

Under mellandagarna öppnar vi 11:30.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev



Om oss

Restaurang Grodan eller La Grenouille som det hette från början, öppnade i september 1985. Men i lokalerna har drivits krog sedan slutet av 1800 - talet. Att det sedan blev Grodan i stället för La Grenouille kan tillskrivas stammisarna – de orkade inte säga något annat. Grodan är något så ovanligt som en krog som skapats i symbios med gästerna. En gång fanns det något som idag skulle kallats koncept, men gästerna har hjälpt till att modulera om bland ambitionerna. Vi som driver Grodan sedan 1985 kan bara buga och tacka för hjälpen att navigera oss till vad vi blivit - en klassiker bland Stockholmskrogar med en ambience som inte låter sig designas eller presenteras i powerpoint-format.

 

Vi som äger Grodan är Mats, Clas, Viggo och Jens Broström.

 

Grodan Grev Ture ingår i Groupe Grenouille tillsammans med Grodan Kungliga Operan och Strömterrassen i Operahuset.

 

 

Jobba på Grodan

På Grodan är vi ett glatt gäng med ett brinnande intresse för god mat och dryck. Vår uppgift är att varje enskild gäst ska känna sig speciell och lämna restaurangen mätt och belåten.

Vi söker alltid servitörer/servitriser och kockar med minst 5 års erfarenhet från a la carte servering.
Läs mer här.

Välkommen till Grodan!